Kouzelná Ischie 2 - dobroty, kam se jen podíváš

 Když se člověk rozhodne poznávat nové kraje, je samozřejmostí, že se začne zajímat o to, co tam bude jíst. Jelikož jsem do Itálie jela poprvé, tak jsem nebyla výjimkou. Jak to teda dopadlo?

V den příjezdu jsem stravování z tamních zdrojů začala večeří. No, není důvod se divit. Jednak bylo potřeba dojíst zásoby z cesty a taky přece jen je hodně věcí, které se musí prozkoumat, než nastane čas řešit žaludek.

Varování: následující článek obsahuje obrázky jídla. Nedoporučuje se číst s prázdným žaludkem 😋

 Italové jsou milovníci všeho, co jim přináší štěstí, tudíž i jídla. Rádi se mu věnují a užívají si ho plnými doušky. Není tedy divu, že jejich večeře trvá minimálně hodinu. Bodeď by ne, když mají 4 chody...to jsme nikdy pod 45 minut nejedli a i to u nich znamenalo, že jíme neuvěřitelnou rychlostí.

V našem hotýlku se začínalo večeřet ve 20:00. Číšník nám nadšeně nosil předem vybrané pokrmy, které jsme si ráno zvolili z výběru. Nemusím říkat, že vše bylo velmi dobré a porce byly více než uspokojivé (jelikož jsme po druhém předkrmu už měli dost :D ).

Nemá cenu vyjmenovávat tradiční suroviny, úpravy a další věci. Jednak nejsem specialista a jednak tu mám něco lepšího, než jen písmenka. Pojďme se podívat, co jsem měla tu čest sama ochutnat :D 

 Máme tu

Předkrm: meloun a šunka

Hlavní jídlo: kuře a fazolky

Dezert: panna cotta

Předkrm: pizza

Předkrm: bramborový koláč se sýrem a slaninou

Hlavní jídlo: hovězí s omáčkou a bramborovou kaší

Předkrm: dýnový krém

Hrylované vepřové s brokolicí s piniovými oříšky

Dezert: meloun

předkrm: rybí masové koule

hlavní jídlo: kuřecí s opečeným bramborem a zeleninou

Dezert: Tiramisu

Předkrm: smařená cuketa a lilek

Předkrm: zeleninový krém

Hlavní chod: masové koule v tomátové omáčce, zelnina

Hlavní chod: studený talíř

Předkrm: smažené kuličky s rukolou

Hlavní chod: hovězí sekaná plněná šunkou, sýrem, vejsem.

Dezert: pudink


Jak lze vidět, už hotelová strava byla více než úžasná. Během dne se pak dalo zkoušet jídlo z tamních restaurací, či trhů. 

Už jen pohled na ovocné stánky se dá považovat za pastvu pro oči. Velmi dobře se dá konzumovat místo oběda, kde jedna zasytí a jednak také osvěží a doplní vitamíny a minerály.

Nejde ovšem jen o ovoce jako takové. Na Ischii je velmi oblívbená spremuta: čerstvě vymačkaný pomerančový džus /občas s příměsí citronu), který lze koupit na každém kroku. Pomeranče jsou pěstované přímo na ostrově a jsou tak sladké, že není potřeba doslazovat...tedy, alespoň v našem případě ne. V jednom případě mi číšník přinesl k malé skleničce 2 balení cukru a díval se na mě docela divně, když jsem je nepoužila.

Stánek se Spremutou u San Angela.

Spremuta

Nesmí se ani zapomínat na jejich cukrářské umění. italská zmrzlina je pojem sám o sobě. A cukrářské výrobky jsou více jak k sežrání.


Pohár Epomeo s pistáciovou a oříškovou zmzlinou, šlehačkou a dalšími dobrotami



Nabídka zákuzků. Kdyby člověk začal ochutnávat, tak u jednoho určitě něskončí.

Bohužel, gastronomie je jedna z oblastí, kde se COVID podepsal neuvěřitelným způsobem. Proto mi zde chybí například produkty z pekárniček, pizzerií apod. Nebylo by to proto, protože bych je nechtěla navštívit, ale protože hodně z nich ani neotevřelo, zkrachovalo, nebo omezilo sortiment na to nejzákladnější.  


Věřím však, že se brzy vše dá znovu dohromady. Jak u nich, tak u nás.


0 komentářů: