Azurové pobřeží

Každá osoba, kterou znám, si ráda vyjede za sluníčkem do nějakých teplých oblastí kolem Středozemního moře. To jim nemám za zlé. Ovšem nemám ráda, když říkají:


"Heč, já pojedu do Egypta, ale vy ne." Po výletě z nich však vypadne něco ve stylu: "No, jela jsem se podívat na pyramidy, ale nedávala jsem pozor, co piju a nakonec jsem zbytek dovolený proseděla na záchodě."


 Opravdu, tihle lidé by si napřed měli o vybrané destinaci něco zjistit, aby nedopadli jako moji přátelé, kteří měli na krku "faraonovu pomstu".

Proto jsem se rozhodla, že napíšu článek o jedné zemi, kterou všichni znají jako zemi módy, vína, sýra a drahých parfémů - Francii. Nebudu ovšem vyprávět o území kolem Paříže, ale o jihu tohoto malebného státu.
 
Monako


Monako je,stejně jako Vatikán, stát ve státě… Tak takhle by asi začínal každý z průvodců. Jo, je to pravda. Stejně jako to, že tam mají střídání stráží a tak dále. Co se o něm moc neví, je to, že tomuto státu chybí půda, kde by lidé mohli stavět domy. Proto tam staví x-patrový budovy, které mají zahradu na střeše. Takže je tam normální mít palmu vedle hromosvodu.

Další věc, která s tímto problémem je ta, že tuto zátoku, kde se Monako nachází, pomalinku zasypávají, aby měli alespoň o těch pár metrů čtverečních víc půdy. Nebo si pod svými domy vytváří poddolovanou oblast

Taky jsou strašně hákliví na občanství. Mají takové, podmínky jako:

"Občanem Monaka se může stát pouze ten, kdo se zde narodil, nebo má nějaké příbuzné.." - už ani nevím z jaký strany, jestli otcovy nebo matčiny. Takže zahraniční hvězdy mají smůlu.

Zajímavosti, které tam můžete vidět jsou: 

Místní katedrála
Nic velkého. Však to znáte - trocha kamene, jenom pár ornamentů a sem tam nějaký chrlič.





Výměna stráží
Ceremonie trvající 5 minut. Nezadaným slečnám vřele doporučuji. Hezcí kluci v bílých uniformách s nádhernými samopaly - Hlavně ty zbraně stojí za to. Je totiž vidět, že to nejsou makety.



Oceánografické muzeum
Zde se nachází také velké akvárium. Smí se zde i fotit. Jediný problém je v tom, že ti vodní živočichové vůbec nepózují.




Casino Monte Carlo
Ano, světoznámé místo, o kterém zpívá i Abba. Výsostná zdobená stavba se zelenou střechou a velkolepou zahradou, kde jsou palmy i z Phoenixu. Okolo projede tolik drahých aut, které nebudete v životě řídit, až to není hezký.


Můžete nahlédnout i dovnitř. Teda jenom pokud jste starší 18ti let. - Tohle pravidlo by se mělo zrušit. Stejně je to chyba provozních, že mladí lidé nemohou obdivovat ty údajně nádherně zdobené interiéry. Mohly by se zde dělat i prohlídky, nebýt těch hnusných automatů. No, ale ty auta to dokážou nahradit.

Jenom ještě pár upozornění:

Dávejte si pozor na nenažrané racky. Ti jsou strašně vtíraví a vůbec se nebojí lidí. Takže neztrácejte svoje svačiny z dohledu.
Pokud budete na střeše Oceánografického muzea, nefoťte ty divný figuríny, kterým jsou vidět orgány. Mohlo by se stát, že by vás tam mohla ochranka vypískat jako při fotbalovém zápase.

Pokud odtud budete chtít posílat pohledy, nepoužívejte francouzské známky. Je to vlastní stát s vlastní hlavou. Tudíž má i vlastní známky.
Nenoste zde sandály s ponožkami - pro ně jako stát módy, stejně jako Francie (ty jo, že tohle si neodepřou), je to v podstatě urážka jejich vkusu.

To je asi to nejzákladnější, co by jste měli znát. Dík za pozornost.
V příštím díle si přečtete o:
Antibes - trhy a šneci 
Svatý Pavel - městečko s příšerným parkovištěm, ale úžasným výhledem.

0 komentářů: