Podgora



V Jižní Dalmácii leží malé městečko Podgora.Podgora se rozkládá pomalu po pobřeží.

Toto místo není tak známé jako Zadar nebo Dubrovník, je však ideálním místem pro odpočinek.

Všude jsou plážičky, kde se dá bez problémů koupat. Ráno si tam člověk lehne a odpoledne už může být spálený.

Den v Podgoře:

 

Ráno, když vstanete, tak vás možná překvapí, že je celá Podgora ve stínu. Není se čemu divit, když jsou na východě rozlehlé pohoří. Poté se dojdete nasnídat. Když se trefíte do správného hotýlku téměř na kraji města, narazíte na skupinku příjemných číšníků. (Najdou se mezi nimi takoví, kteří si při práci i zpívají.)

Po vydatné snídani si obléknete plavky a hurá k vodě. Tam ležíte do té doby, než dostanete hlad. Pak je tu několik možností,jak se zasytit:

1. Sníst zásoby, které jste si přivezli pro případ nouze - což zde není vůbec nutné.

2. Ovoce - Na místním tržišti je možno si lze koupit rozmanité druhy ovoce. Ovšem, proč chodit do tržnice, když tam ovoce za vámi dorazí po vodě. Jezdí tam totiž lodičky, ze kterých si můžete koupit víno, meloun, broskve nebo i fíky. Jediná nevýhoda je, že je to asi dvojnásobně dražší než z normálního stánku.

3. Pizza - Stejně jako všude ve světě lze i zde koupit pořádnou pizzu. Kutilové zde mají pizzu i pro vegetariány (bez šunky a hub).

4. Restaurace - Celé pobřeží pokrývá ze 70% restaurace s různými nabídkami. Ryby, vepřové, hovězí, kuřecí a jiní druhy masa (včetně mořských plodů) si můžete koupit celkem za rozumnou cenu. Některé restaurace vám vaše jídlo zabalí, takže si jej můžete vzít klidně s sebou na pláž a tam ostatním nahánět chutě.

5. Jedna z posledních možností, která se nejvíc zamlouvá dětem, je samozřejmě zmrzlina. Jedna porce za 5 kun dokáže zasytit téměř každého.

6. Kukuřice - Stejně jako s ovocem, tak i s kukuřicí chodí několik lidí a snaží se vám je prodat. Ovšem cena jedné kukuřice je stejná jako cena osminy jambo pizzy. Tak si vyberte.
Odpoledne je nejlepší dát si šlofíka a připravit se na večer. Po večeři máte čas se podívat na krásný, barevný západ slunce a pak honem nakupovat suvenýry a dárky příbuzným, chvíli obdivovat místní umělce kreslící karikatury a navštívit místní obchůdek potravinami.

Jediné, co vám potom zbývá udělat, je zase si lehnout do postele a spát do dalšího dne.

Zajímavosti:

Celá Podgora je ozdobena keři s květy, které hrají všemi barvami. Nejhezčí je zde asi bugenvilia. Tento keř mají u každého hotelu. Napřed jej asi nechávají jako pnoucí rostlinu vyšplhat někam do třetího patra nebo z něj vytvarují přírodní střechu pro zahradu a poté bugenvilia zdřevění. Když kvete, tak vypadá jako hroznové víno. Jeden květ vedle druhého.


Zajímavé je přijet sem v době úplňku. Dva dny před úplňkem a dva dny po se moře chová pokaždé jinak. Samozřejmě, že největší vlny jsou v den úplňku, takže to pořádně houpe. Člověk může sledovat pohyb vody podle pláže, na které voda vytvořila svými vlnami mozaiky. Pak se ovšem vše zklidní a vrátí do původního stavu. Takže se potom musí udělat nejmíň o pět kroků víc, než vám voda začne šplouchat na nohy.


Na závěr:

Toto místo se může jenom doporučit. Je to místo mnoha barev a vůní. Ovšem ideálnější spíš pro plavce. Pokud vám nevadí jízda autobusem, autem nebo let letadlem, tak vám vřele doporučuji. Jeďte tam. Je tam jedno z nejčistších moří vůbec.

0 komentářů: